Ανοίγουν κοινοτικές επιδοτήσεις για τις ΜΚΟ

2012-02-18 09:20

για την Ελλάδα να ενισχύσει αρκετές ΜΚΟ και την κοινωνία των Πολιτών μέσα από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό ΕΟΧ 2009-2014 που μας διαθέτει συνολικά 6.340.000 ευρώ.

Το αρμόδιο γραφείο στις Βρυξέλλες, ως διαχειριστής του προγράμματος, προκηρύσσει στην Ελλάδα ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον διαχειριστή πόρων χρηματοδότησης (NGO Fund Operator) των ΜΚΟ.


Η είδηση αυτή μας δίνει μια σημαντική δυνατότητα, αρκεί να φανούμε επιτέλους ικανοί να τα διεκδικήσουμε και να τα αξιοποιήσουμε...

Η Ελλάδα, ως δικαιούχο κράτος, λαμβάνει χρηματοδοτήσεις για ένα συγκεκριμένο αριθμό θεματικών ενοτήτων μέσω του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού ΕΟΧ 2009-2014 από τις δότριες χώρες που είναι η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία. Ο Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου έχει κατανείμει για την Ελλάδα και συγκεκριμένα στη θεματική ενότητα «Κοινωνία των Πολιτών» («Funds for Non-Governmental Organizations») ποσό ύψους 6.340.000 ευρώ που στοχεύει στην ανθρώπινη και κοινωνική ανάπτυξη εντός των επομένων 5 ετών.

Οι υποψήφιοι οργανισμοί θα πρέπει να είναι ανεξάρτητοι από την κεντρική διοίκηση, να διαθέτουν στενούς δεσμούς με τον τομέα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στη χώρα, εμπειρία στις επιχορηγήσεις και χρηματοοικονομική ικανότητα, όπως περιγράφεται στην αντίστοιχη κατευθυντήρια οδηγία της Επιτροπής ΧΜ ΕΟΧ «NGO Programme Guideline» που αναφέρεται παρακάτω.

Με βάση τα ως άνω κριτήρια θα διαμορφωθεί λίστα που θα περιλαμβάνει από 3 έως 8 επιλαχόντες, οι οποίοι θα κληθούν να υποβάλλουν πλήρη αίτηση, λαμβάνοντας υπόψη τους συγκεκριμένους όρους αναφοράς σχετικά με το σχεδιασμό και την υλοποίηση της θεματικής ενότητας «Κοινωνία των Πολιτών» στην Ελλάδα. Αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν από Κοινοπραξίες. Ο υποψήφιος που θα επιλεγεί μέσω της διαδικασίας αυτής, θα συνάψει σύμβαση με το Γραφείο Χρηματοδοτικού Μηχανισμού.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες για τις γενικές αρχές, τους στόχους και τα αποτελέσματα της συμβολικής θεματικής ενότητας «Κοινωνία των Πολιτών» στην ιστοσελίδα του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου
www.eeagrants.org
καθώς και στις κατευθυντήριες οδηγίες Programme Area Funds for Non-Governmental Organisations και NGO Programme Guideline.
Ανεφέρεται:

«Η προκήρυξη της επικείμενης χρηματοδότησης προς την Ελλάδα εν μέσω οικονομικής κρίσης αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για τη χώρα για τη θεματική ενότητα της «Κοινωνίας των Πολιτών», καθώς προσβλέπει στην ανθρώπινη και κοινωνική ανάπτυξη για το χρονικό διάστημα των επόμενων πέντε ετών μέσα από τη δράση των ΜΚΟ.»

ΑΛΛΑ:
- 1ον, διαβάστε την αρχική διατύπωση:

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ (ΧΜ ΕΟΧ) ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2004-2009
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Η Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) - European Free Trade Association (EFTA), ένας διεθνής οργανισμός, ιδρύθηκε το 1960 με βάση τις αρχές του ελεύθερου εμπορίου ως μέσο για την επίτευξη ανάπτυξης και ευημερίας μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. και την προώθηση στενότερης οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δυτικοευρωπαϊκών κρατών.

Το 1992, τα κράτη - μέλη ΕΖΕΣ, μη μέλη της Ε.Ε., η Ισλανδία, το Liechtenstein και η Νορβηγία, υπογράφουν Σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο τίθεται σε ισχύ το 1994, και δημιουργούν τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (EOX).

Στο πλαίσιο του παραπάνω συμφώνου, τα 3 μη κράτη - μέλη της Ε.Ε. του ΕΖΕΣ (Ισλανδία, Liechtenstein, Νορβηγία) δημιούργησαν τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό ΕΟΧ (EEA Financial Mechanism) περιόδου 1994-1998 και το Χρηματοδοτικό Μέσο (EEA Financial Instrument) περιόδου 1999-2003, βραχείας διάρκειας ενισχυτικά εργαλεία συνοχής με σκοπό τη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών του ΕΟΧ.

Το Μάιο του 2004, ο Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος (ΕΟΧ) διευρύνθηκε από 10 σε 28 K-M, ενώ τον Αύγουστο του 2007 εντάχθηκαν στον ΕΟΧ η Βουλγαρία και η Ρουμανία αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των K-M ΕΟΧ σε 30. Παράλληλα, τα 3 μη κράτη - μέλη της Ε.Ε. του ΕΖΕΣ -η Ισλανδία, το Liechtenstein και η Νορβηγία- δημιούργησαν τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό ΕΟΧ (ΕΕΑ Financial Mechanism) περιόδου 2004-2009 και τον Νορβηγικό Χρηματοδοτικό Μηχανισμό (Norwegian Financial Mechanism) περιόδου 2004-2009 προκειμένου να ενισχύσουν την κοινωνική και οικονομική συνοχή μεταξύ του διευρυμένου, πλέον, ΕΟΧ.

Συγκεκριμένα, ο Χρηματοδοτικός Μηχανισμός ΕΟΧ περιόδου 2004-2009 συνολικού προϋπολογισμού 671.9 M€ αποσκοπεί στην ενίσχυση τόσο των 12 νέων κρατών - μελών όσο και της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ενώ ο Νορβηγικός Χρηματοδοτικός Μηχανισμός ύψους 635 Μ€ στοχεύει στην ενίσχυση μόνο των δώδεκα νέων κρατών - μελών ΕΟΧ, δηλαδή της Κύπρου, της Δημοκρατίας της Τσεχίας, της Εσθονίας, της Ουγγαρίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Μάλτα, της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Συγκεκριμένα, με τη με αριθμ. 4/2004/SC/3-6-2004 απόφαση της Διακρατικής Επιτροπής των Κ-Μ ΕΖΕΣ συστήνεται η Επιτροπή Χρηματοδοτικού Μηχανισμού ΕΟΧ (Επιτροπή ΧΜ ΕΟΧ) περιόδου 2004-2009, η οποία είναι αρμόδια για την υλοποίηση του ΧΜ ΕΟΧ. Η Επιτροπή ΧΜ ΕΟΧ επικουρείται από το Γραφείο Χρηματοδοτικού Μηχανισμού ΕΟΧ (Γραφείο ΧΜ ΕΟΧ) (Financial Mechanism Office) το οποίο αποτελεί θυγατρικό οργανισμό της Γραμματείας ΕΖΕΣ στις Βρυξέλλες και είναι αρμόδιο για τη διαχείριση τόσο του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού ΕΟΧ όσο και του Νορβηγικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού.

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Παρακολούθησης Ταμείου Συνοχής (ΕΥΔ&ΠΤΣ) του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας έχει οριστεί ως Εθνικό Σημείο Επαφής (National Focal Point) και έχει τη συνολική ευθύνη διαχείρισης της υλοποίησης του ΧΜ ΕΟΧ περιόδου 2004-2009 στην Ελλάδα.

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΧΜ ΕΟΧ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2004-2009 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Προκειμένου να σηματοδοτηθεί η εκκίνηση υλοποίησης του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού ΕΟΧ περιόδου 2004-2009, η Ελλάδα, ως δικαιούχο κράτος υπέγραψε στις 21 Ιουνίου 2005 Μνημόνιο Κατανοήσεως (Memorandum of Understanding) με τις δότριες χώρες (Νορβηγία, Ισλανδία, Liechtenstein).

Ειδικότερα, η Επιτροπή ΧΜ ΕΟΧ δέσμευσε για την Ελλάδα ποσό ύψους 34.260.000 € (συμπ. 3% λειτουργικά έξοδα της Επιτροπής ΧΜ ΕΟΧ και 2% δαπάνες Τεχνικής Βοήθειας του Γραφείου ΧΜ) ή 32.067.360 € καθαρή χρηματοδοτική ενίσχυση, η οποία και κατανέμεται στις παρακάτω μορφές χρηματοδοτικής ενίσχυσης:

Στο πλαίσιο των ανεξάρτητων έργων και των ανεξάρτητων έργων στοχευμένων στην ακαδημαϊκή έρευνα εγκρίθηκαν από την Επιτροπή ΧΜ ΕΟΧ περιόδου 2004-2009 προς συγχρηματοδότηση 49 έργα, με ημερομηνία λήξης επιλεξιμότητας δαπανών την 30η Απριλίου 2011, που εμπίπτουν στους παρακάτω έξι τομείς προτεραιότητας, ως ακολούθως:

o Προστασία περιβάλλοντος με ιδιαίτερη έμφαση στην «Αποκατάσταση του πληγέντος από πυρκαγιές οικοσυστήματος»
o Προώθηση αειφόρου ανάπτυξης
o Διαφύλαξη ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς
o Ανάπτυξη ανθρωπίνων πόρων
o Υγεία και φροντίδα παιδιού.

Φορείς Υλοποίησης και ημεδαποί / αλλοδαποί εταίροι των έργων είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, αλλά και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που λειτουργούν εντός των ελληνικών γεωγραφικών συνόρων ή εντός του ΕΟΧ προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, π.χ. εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, περιβαλλοντικοί φορείς και κοινωνικές οργανώσεις.

Σημειώνεται ότι στο εταιρικό σχήμα 8 εκ των 49 εγκεκριμένων ανεξάρτητων έργων και ανεξάρτητων έργων στοχευμένων στην ακαδημαϊκή έρευνα που εμπίπτουν στους τομείς: περιβάλλον, αειφόρος ανάπτυξη και ανάπτυξη ανθρωπίνου δυναμικού, συμμετέχουν Νορβηγοί εταίροι (SINTEF, BIOFORSK, Norwegian Institute of Transport Economics, Norwegian Institute of Athens, International Organisation for Migration - IOM Oslo).

Πρόγραμμα Υποτροφιών και Ανταλλαγής Φοιτητών
Στόχος της ειδικής μορφής χρηματοδοτικής ενίσχυσης «Πρόγραμμα Υποτροφιών & Ανταλλαγής Φοιτητών» («Mobility and Scholarship Fund») είναι η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των Κρατών Μελών του ΕΟΧ - ΕΖΕΣ (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) σε θέματα ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας στα τρία Κράτη Μέλη του ΕΟΧ - ΕΖΕΣ, μη μέλη της Ε.Ε., χρηματοδοτώντας Υποτροφίες για Έλληνες υπηκόους, σπουδάζοντες σε Ελληνικά Πανεπιστημιακά ιδρύματα, οι οποίοι θα πρέπει να είναι υποψήφιοι μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταδιδάκτορες.

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), αρχικά, ορίσθηκε από το ΥΠΕΠΘ, το 2007, ως ο Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης της ως άνω ειδικής χρηματοδοτικής ενίσχυσης. Ως αποτέλεσμα της διαδικασίας τριών προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος αλλά και των εξετάσεων που ακολούθησαν το 2009, συνολικά επελέγησαν τέσσερις μεταπτυχιακοί φοιτητές, ένας υποψήφιος διδάκτορας και ένας μεταδιδάκτορας ως αποδέκτες υποτροφιών.

Επί του παρόντος, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), έχει ορισθεί τον Δεκέμβριο του 2009 από το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων ως ο νέος Ενδιάμεσος Φορέας καθώς έχει συνάψει διμερείς συμφωνίες με 260 Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα - μεταξύ αυτών και ιδρύματα της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας - για Προγράμματα Υποτροφιών και Ανταλλαγής Φοιτητών και Ερευνητών. Το ΕΜΠ αναμένει από την Επιτροπή ΧΜ ΕΟΧ την έγκριση προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος προκειμένου να προωθήσει περίπου 45-50 επιλεγμένους μετά από διαδικασία υποτρόφους σε επίπεδο υποψήφιων διδακτόρων και μεταδιδακτόρων.

pathfinder.gr