Η Αθήνα επιμένει για ελάφρυνση χρέους, παρά τη «σφραγίδα» βιωσιμότητας

2014-11-06 14:30

Ως «σφραγίδα βιωσιμότητας του χρέους» ερμηνεύουν ανώτατα κυβερνητικά στελέχη τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Reuters ότι η ευρωζώνη επανεξετάζει το κατά πόσον η Ελλάδα χρειάζεται μια επιπρόσθετη ανακούφιση χρέους, καθώς οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και οι βελτιωμένες προοπτικές έχουν αλλάξει τα δεδομένα.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους που επικαλείται το διεθνές πρακτορείο, η πραγματικότητα στην ελληνική οικονομία έχει αλλάξει σημαντικά σε σχέση με τις παραμέτρους στις οποίες βασίστηκε η υπόσχεση που δόθηκε το Νοέμβριο του 2012 για το ελληνικό χρέος, καθώς με τις διευθετήσεις που έχουν γίνει, δεν έχει νόημα να πει κανείς ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως οι μετρήσεις δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία βιωσιμότητας του χρέους και θα συνεχίσει να βρίσκεται σε αυτήν χωρίς επιπρόσθετα μέτρα.

Σημειώνεται πως ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τους τελευταίους 8 μήνες τακτικά επαναλαμβάνει πως η Ελλάδα για τουλάχιστον μια δεκαετία δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ενός χρέους που «επικρεμάται» και επωφελείται από τον φθηνό δανεισμό από τον EFSF εξοικονομώντας άνω των 8,5 δισ. ανά έτος στον προϋπολογισμό της.

Το Reuters επισημαίνει πως οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης ανέφεραν ότι το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση για την λήψη μιας προληπτικής μορφής στήριξης και οι διαπραγματεύσεις για περαιτέρω ανακούφιση του χρέους θα ξεκινήσουν μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. 

Σφραγίδα βιωσιμότητας

Κυβερνητικά στελέχη τα οποία μίλησαν στο in.gr ξεκαθάρισαν πως το θέμα της περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους «παραμένει στο τραπέζι» και ερμήνευσαν τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Reuters ως επιβεβαίωση της ήδη διαχειρίσιμης κατάστασης του ελληνικού χρέους.

«Πρόκειται για μια σφραγίδα βιωσιμότητας του χρέους», ανέφεραν χαρακτηριστικά, και παρέπεμψαν στις δηλώσεις που είχε κάνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στα μέσα Οκτωβρίου.

Στη συζήτηση αυτή και απαντώντας στις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος ο πρωθυπουργός είχε πει τα εξής: «Με ρωτήσατε προηγουμένως, κ. Τσίπρα, αν το χρέος μας είναι βιώσιμο. Ευτυχώς για την Ελλάδα είναι. Δυστυχώς για το ΣΥΡΙΖΑ είναι. Εμένα ρωτάτε άλλωστε; Το λένε ήδη οι αγορές. Το είπε πρόσφατα ο κ.  Ρέγκλινγκ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Θα το ακούσετε πολύ σύντομα να το λένε όλοι οι δανειστές μας. Φτάνει βέβαια η Ελλάδα να μην κάνει αυτά τα τρελά που προτείνετε. Γιατί κουραστήκαμε να το κάνουμε βιώσιμο το χρέος, για να ξαναγίνει πάλι ανεξέλεγκτο».

Στην ίδια συζήτηση στη Βουλή ο κ. Σαμαράς είχε πει για την ελάφρυνση του χρέους τα εξής: «Μετά το κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης από την τρόικα, θα έχουν ολοκληρωθεί και τα τελευταία "τεστ αντοχής" των τραπεζών. Και οι Ελληνικές τράπεζες, πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες, θα αρχίσουν να δίνουν επιτέλους περισσότερη ρευστότητα. Τότε θα ξέρουμε και πόσο υπόλοιπο απ' αυτό που δανειστήκαμε – και παραμένει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – θα μπορούμε να επιστρέψουμε, ώστε άμεσα, με αυτά που θα επιστρέψουμε να μειωθεί το χρέος μας. Επαναλαμβάνω το βιώσιμο χρέος μας. Και να εισπράξουμε μετά την πρόσθετη «βοήθεια χρέους» που δικαιούμαστε».

 

Ο παράγοντας ΔΝΤ

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως αν και η «αλλαγή σχέσης» της Ελλάδας με το ΔΝΤ από το 2015 μοιάζει στο επικοινωνιακό πεδίο να αφαιρεί από τη ζώνη του ευρώ την πίεση για την λήψη συγκεκριμένων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ωστόσο τόσο στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που θα συντάξει η τρόικα, όσο και στις διασφαλίσεις που θα δοθούν από την ΕΕ στο ΔΝΤ για να εκταμιεύσει τη δόση των 3,5 δισ. ευρώ, θα υπάρχουν οι γνωστές αναφορές σε πρόσθετα μέτρα ώστε το ελληνικό χρέος να μειωθεί αισθητά χαμηλότερα από το 110% του ΑΕΠ έως το 2022.

Υπογραμμίζεται πως με δήλωσή του στα «ΝΕΑ» ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας προσδιόρισε «γύρω στο 4%-5%» του ΑΕΠ το όφελος από την αναμενόμενη ρύθμιση της ευρωζώνης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

 in.gr