Θέατρα που παίρνουν «10» με εισιτήρια κάτω των 10 ευρώ

2014-10-03 12:30
Τα τελευταία τρία, περίπου, χρόνια οι τιμές των εισιτηρίων στα θέατρα «βλέπουν» καθοδική πορεία. Δεν είναι λίγες δε οι παραστάσεις που ανοίγουν την «πόρτα» τους σε ανέργους. Ειδικά διαμορφωμένες τιμές που ακολουθούν μια κυμαινόμενη πορεία από 5 μέχρι 10 ευρώ δίνουν έναν πιο προσιτό χαρακτήρα στο θέατρο, ενώ όπως ανέφεραν αρμόδιοι για τέτοια θέματα στο in.gr, τα εισιτήρια αυτά «κόβονται».

Ανεξαρτήτως χωρητικότητας, τα θέατρα επιδιώκουν να διευρύνουν το κοινό τους. Απευθύνονται στον καθένα σχεδόν. Ωστόσο, οι ειδικά διαμορφωμένες τιμές για ανέργους είναι ανάλογες του κόστους του κανονικού εισιτηρίου. Όσο πιο οικονομικό είναι, δηλαδή, το κανονικό εισιτήριο τόσο χαμηλότερη θα είναι η τιμή του ειδικά διαμορφωμένου εισιτηρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της κοινωνικής της πολιτικής, η Εθνική Λυρική Σκηνή προσέφερε 1.500 θέσεις δωρεάν σε ανέργους, στη Γενική Δοκιμή της όπερας του Βέρντι Οθέλλος, τον Ιούλιο στο Ηρώδειο.



Περνώντας στη φετινή καλλιτεχνική χρονιά, με 5 ευρώ ανοίγει τις «πύλες» της στους ανέργους η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Ενδεικτικά, οι τιμές των εισιτηρίων του έργου «Αίματα» του Ευθύμη Φιλίππου, που ανεβαίνει από τις 8 μέχρι τις 19 Οκτωβρίου σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη, ανέρχονται στα 18 ευρώ (κανονικό), στα 10 ευρώ (μειωμένο) και στα 5 ευρώ (για ανέργους).

Και το θέατρο Vault έχει διαμορφώσει ειδικές τιμές στα εισιτήρια για τους ανέργους, από την πρώτη, μάλιστα, ημέρα λειτουργίας του. Συγκεκριμένα, τα εισιτήρια αυτά κυμαίνονται από 5 μέχρι 8 ευρώ, ενώ όπως είπε ο σκηνοθέτης και συνεταίρος στο θέατρο, Δημήτρης Καρατζιάς «όσο περισσότερο μπορούμε θα χαμηλώσουμε τις τιμές εισιτηρίων για ανέργους».

Παράλληλα, ανέφερε ότι τα εισιτήρια αυτά πράγματι συμβάλλουν στην είσοδο των ανέργων στο θέατρο.

Το νεοαφιχθέν «Skrow Theater» στο Παγκράτι (Αρχελάου 5) «φλερτάρει», επίσης, με τις χαμηλές τιμές εισιτηρίων. Τα εισιτήρια για τους ανέργους είναι στα 8 ευρώ, ενώ όπως ανέφεραν από το θέατρο «έχουν κοπεί πολλά τέτοια εισιτήρια», και «σκοπεύουμε μετά τα Χριστούγεννα να δημιουργήσουμε εισιτήρια των 5 ευρώ για ΑμεΑ».

Στα θέατρα «Πορεία», «Νέου Κόσμου» και «Θησείον» οι ειδικά διαμορφωμένες τιμές για ανέργους κινούνται στα 10, περίπου, ευρώ.



Να σημειωθεί ότι το Θέατρο του Νέου Κόσμου είχε αρθρώσει δυνατή «φωνή» για τις ευαίσθητες ομάδες παιδιών τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς έδωσε πάνω από 1700 δωρεάν παραστάσεις σε προσφυγικούς καταυλισμούς, γυναικείες φυλακές και ειδικά σχολεία

Το θέατρο αυτό αλληλεγγύης, συνεχίζει για 13η χρονιά τις παραστάσεις της κινητής μονάδας θεάτρου για παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και ιδρύματα ή βιώνουν δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Φέτος θα παρουσιαστούν δύο έργα τα: «Ξημερώνει» της Μαρίας Παπαλέξη και «Τι γλώσσα μιλάμε;» του Βασίλη Μαυρογεωργίου.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

 

IN.GR