Κρατήστε το μυαλό σε εγρήγορση, γλιτώστε από την άνοια!

2014-06-25 10:01

Μια νέα αμερικανική έρευνα  που είδε το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτει πως όσο περισσότερο χρόνο απασχολεί κάποιος το μυαλό του, τόσο αυξάνει τις πιθανότητες να το διατηρήσει «κοφτερό» έως την τρίτη ηλικία.

Κι αν αναρωτιέστε ποια είναι η «συνταγή» της επιτυχίας θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι το μόνο που χρειάζεται είναι να τροφοδοτούμε το μυαλό μας με το διάβασμα, κάνοντας κοινωνικές επαφές ή χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή έως τα γεράματα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ακτινολόγο Πρασάντι Βεμούρι της Κλινικής Mayo, διαπίστωσαν ότι οι 70ρηδες και οι 80ρηδες, οι οποίοι είχαν περισσότερα χρόνια εκπαίδευσης, διέθεταν εργασίες γεμάτες διανοητικές προκλήσεις και γενικότερα δεν είχαν σταματήσει ποτέ να κρατούν απασχολημένο το μυαλό τους με νέα πράγματα, εμφάνιζαν με καθυστέρηση έως εννέα ετών τα πρώτα προβλήματα μνήμης και άνοιας, σε σχέση με όσους ζούσαν καθημερινές ζωές χωρίς νοητικές προκλήσεις.

Ειδικότερα, όσοι ασχολούνται με  «πνευματικά» επαγγέλματα και έχουν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, εμφανίζουν μια καθυστέρηση τουλάχιστον πέντε ετών.

Από την άλλη πλευρά, όσοι ασχολούνται με χειρωνακτικές εργασίες  και έχουν χαμηλότερο επίπεδο μόρφωσης, μπορούν να ωφεληθούν, αν έστω και με καθυστέρηση αρχίσουν να κρατούν σε εγρήγορση τον νου τους με διάβασμα, σταυρόλεξα, σεμινάρια, χρήση υπολογιστών στο σπίτι (ιδίως για βιντεοπαιχνίδια), μουσικά όργανα και συναναστροφές με φίλους.

Τέλος σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, εκείνοι που βρίσκονται σε  πλεονεκτική θέση  είναι όσοι  σπούδασαν περισσότερα χρόνια και παράλληλα ξεκίνησαν από νωρίς να έχουν μια εργασία με νοητικές προκλήσεις, ενώ επιπλέον δε σταμάτησαν στιγμή να «διεγείρουν» το μυαλό τους με νέα ερεθίσματα, πλησιάζοντας την τρίτη ηλικία. Αυτοί μπορούν να καθυστερήσουν την άνοια περισσότερα από οκτώ χρόνια.

Star.gr